Coen's Column

25-10-2017..."Thema seizoen 2018-2019"...

"Industriële look"...

Het thema voor het nieuwe seizoen is beslist, de inkopen zijn gedaan, prijzen vastgelegd en de modellen staan klaar voor de testopmaak...
We gaan op ondergronden werken met een industriële look, met de nadruk op "look".
Het zijn namelijk geen écht oude items, vol roest, roet en smeer zoals je bij dit thema zou kunnen verwachten.
Onze ondergronden zijn afgeleid van ware modellen, zijn natuurgetrouw nagemaakt en bewerkt, maar missen dus wel het daadwerkelijke smeer...
De opmaak gebeurt met verse en gedroogde materialen uit de natuur, vanzelfsprekend bloemen en daarnaast de nodige bijmaterialen om het geheel te completeren.
We werken vooral met sobere materialen, doch de arrangementen hebben een rijke, volle uitstraling en overduidelijk een stoer karakter...
  
Hieronder lichten we alvast de lessen en ondergronden toe...

Een royale roestbruine oogstmand of ook wel draadmand genoemd, is de basis van de eerste- c.q. herfstles. 
Het najaar staat vooral in het teken van de oogst, wij kozen daarom ook voor deze robuuste ondergrond met als bedoeling deze rijkelijk te vullen met producten van dit seizoen.
Bessen, Rozenbottels, appels, bemost hout, Eikenblad, Polygonum, Hortensia spelen naast de nodige bijmaterialen de hoofdrol deze les...

Voor de winterles kozen we een old look, verweerd koperen lantaarn, welke we plaatsen in een royale krans welke we gaan opmaken met producten die passen bij dit seizoen.
De producten welke we gaan verwerken zijn allemaal goed in te drogen zodat we heel lang van deze schikking kunnen genieten.
Als extratje leveren we de lantaarn compleet met verlichting voor een extra sfeervol plaatje.

De eerste les van 2018 omwikkelen we twee helder glazen cilindervazen royaal met aluminiumdraad, uiteraard voor de industriële look...
Deze vazen voorzien we van twee handgebonden paralelboeketten, we gebruiken hiervoor frisse bloemen en het nodige groene bijmateriaal.
We sluiten met deze vrolijke bijzondere boeketten eigenlijk de winter al af, per slot van rekening staat het voorjaar voor de deur.

Een verweerd ijzeren kaasplateau is de ondergrond waarop we een vijftal flesjes en vaasjes presenteren.
Deze gaan we voorzien van boeketjes, -toefjes en ruikertjes, helemaal in het teken van het voorjaar natuurlijk.
Het plateautje bekleden we met een bedje van mos met daarop kwarteleitjes en -veertjes...
Laat de lente maar komen...

Voor de zomerles kozen we als basis voor een zinken teiltje met een old look verweerd koperen uitstraling.
Deze gaan we rijkelijk vullen met zomerbloemen en idem groen, vanzelfsprekend met de nodige vrolijke en bijzondere bijzaken.
Kortom dit "bloemen teiltje" wordt een fantastische "seizoensafsluiter"...

Natuurlijk kun je de gebruikte ondergronden later prachtig in je huis, tuin of op je balkon etaleren tot een stoer industrieëel hoekje c.q. sober stilleven...

Wij gaan ons echter eerst volop bezig houden met het lopende seizoen, maar konden het niet nalaten je nu alvast te informeren over het thema voor het seizoen 2018-19...

Tot de volgende column, Coen.

11-10-2017... "Verzorg je eigen cursus"...

"Een beetje van Coen...en een beetje van jezelf"...

Vanaf nu kun je i.s.m. ons je eigen cursus bloemenschikken verzorgen, mits je over voldoende (cursus)ervaring beschikt, goed bespraakt- en enigszins zelfverzekerd bent.
Vaak worden wij door cursisten gevraagd om gastlessen te verzorgen voor familie, collega's, buurtjes of voor wie dan ook.
Natuurlijk verzorgen wij graag gastlessen, maar dikwijls ontbreekt het aan tijd, of de groepen zijn te klein en daardoor voor ons niet rendabel, om "uit te rukken".
Daar hebben wij de volgende creatieve oplossing op gevonden...

Natuurlijk snappen wij ook wel dat het voelt alsof we je voor "de leeuwen gooien" en je het niet één twee drie ziet gebeuren dat jij zelf een les gaat verzorgen.
Maar met onze inmiddels 35 jaar ervaring garanderen we je succes, wij spreken de les volledig met je door, stap voor stap en tot in het kleinste detail.  
Als je al een aantal jaren met ons mee draait, dus de nodige bloemschikervaring hebt opgedaan en je niet op je mondje bent gevallen, (en dat zijn de meeste van onze cursisten niet!) kan het gewoon niet mis gaan.
We bereiden je volledig voor op je eerste "optreden" als "gastdocent", zodat je goed beslagen ten ijs komt...
Ook regelen we in overleg met jou het ontwerp van het te maken werkstuk, dit kan van alles zijn, een krans, biedermeier, experimenteel arrangement, maakt niet uit... aan jou de keus.
Voor het welslagen van je debuut optreden is het wel zo handig dat je de beschikbaarheid hebt over een voorbeeld van het werkstuk dat je gaat maken.
Dit voorbeeld wordt aan de hand van jullie wensen door ons geleverd, compleet met een volledige uitleg en de werkvolgorde.
Vanzelfsprekend leveren wij je al het te gebruiken materiaal, zoals ondergrond, oasis, bloemen groen en overig bijmateriaal, keurig afgestemd op het aantal deelnemers, nooit te kort, altijd iets over voor het geval dat...
Op de afgesproken dag staat alles keurig gesorteerd en verpakt voor je klaar, zodat je eigenlijk niets anders meer hoeft te doen dan jou c.q. onze kennis over te dragen...

Natuurlijk kun je, mocht je in bovenstaande tekst nog iets missen ons altijd benaderen voor extra informatie, wij staan je graag te woord en denken eveneens graag met je mee.

Trek de stoute schoenen aan... en verzorg zelf een fantastisch bloemschikfeestje... 

6-9-2017... "Do's and Don'ts"...

De puntjes op de i...

Inmiddels zijn, na een verfrissende zomerstop de cursussen bloemschikken (maar dan anders...) weer begonnen.
We hebben er weer helemaal zin in en hebben een fantastisch programma met een even zo leuk thema...
Het hele seizoen werken we op rustiek ambachtelijk aardewerk, en verzamelen zo gaande weg tien fraaie items.
Te samen met een doorleefde uit sloophout vervaardigde broodplank vormt deze serie na afloop van de cursus en zelfs zonder bloemwerk een decoratief geheel.

Dit jaar verzorgen wij al weer 35 jaar cursussen bloemschikken (...) in het oosten van het land.
Desondanks willen we toch nog eens de puntjes op de i zetten met betrekking tot de zakelijke kant van ons bedrijf.
We merken de laatste tijd uit reacties, mailtjes, apps en wat niet meer zij, dat een aantal afspraken toch niet helemaal duidelijk zijn.
Vandaar dat wij onderstaand de do's and don'ts nog even willen toelichten, zodat iedereen weer helemaal "bij" is...

Telkens na inschrijving voor een nieuw seizoen zijn (voor iedereen..!) onze deelname-/betalingsvoorwaarden van kracht.
Wij gaan er van uit dat je weet waar je voor tekent c.q. aan begint en op de hoogte bent van deze voorwaarden, we geven per slot van rekening "volwassen onderwijs"...
Na inschrijving ben je het volledige cursusgeld verschuldigd, wij rekenen n.l. op je en kopen vooraf alle materialen in, daarnaast wil niemand gekort worden op zijn/haar loon, zo ook ik niet...
Annuleren is niet (!) mogelijk, althans betaling dient in ieder geval te geschieden.
Is een cursist écht (!) ziek is vanzelfsprkend alles in overleg te regelen, ook annuleren al hopen we dat het zo ver niet komt... 

Wel bieden we je bij verhindering mogelijkheden te over...

Je mag waar dan ook de les inhalen, je hebt maar liefst keuze uit 30 (!) groepen, wel (uiterlijk!)een week voorafgaande de "wisseling" doorgeven i.v.m. inkoop/bestelling bloemen.
Een vervangster sturen is eveneens een optie, dit hoef je niet vooraf te melden, een vervangster elders jou les laten volgen kan ook, dan vanzelfsprekend wel (uiterlijk!) een week vooraf een berichtje.
De minst leuke optie is dat ik na een berichtje vooraf de set materiaal voor je klaar zet en dat je deze ophaalt of door een mede cursist laat meenemen, zodat je hiermee thuis aan de slag kunt.
Het ophalen van het materiaal elders in "het land" is ook prima, mits ik dit eveneens (uiterlijk!) een week vooraf weet.
Dus...niemand hoeft eigenlijk een les c.q. het materiaal te missen...

Het voorbeeldstuk is niet (nooit) beschikbaar, dit blijft altijd achter voor de zaaleigenaar, hiervoor krijg ik m'n natje en droogje voorafgaande en tijdens de lessen.
Ik maak ook geen extra bloemstuk, omdat ik tijdens de lessen regelmatig "bij moet springen", er wordt van mij n.l. verwacht dat ik les geef...
Ook twee werkstukken (je eigen werkstuk en dat van een afwezige cursist) per les maken kan niet, gezien de beschikbare cursus-/lesduur en de daar door ontstane ongewenste werkdruk.
Bij onafgekondigde afwezigheid tijdens één of meerdere lessen zijn wij genoodzaakt een rekening te sturen.

Bovenstaande teruglezend klinkt het allemaal wel erg zakelijk, zo ben ik eigenlijk niet en wil al helemaal niet zo overkomen...
Echter de vele reacties, uitvluchten, smoesjes, ziekmeldingen enz. enz. maken dat ik bovenstaande regeltjes wel moet hanteren, leuk of niet...
Het verzorgen van cursussen is wel mijn inkomstenbron...al zien sommige cursisten dit écht niet zo...

Ik hoop dat ik met bovenstaand, minder sympathieke bericht alle onduidelijkheid uit de wereld heb geholpen...

Ik ben bloemist en wil me bij voorkeur uitsluitend met dit prachtige vak bezig houden, daar ben ik n.l. goed in...
Waar ik minder goed in ben is het oplossen van alle problemen waar ik naast mijn eigenlijke werk bijna dagelijks mee wordt geconfronteerd.
Maak van jou probleem...niet het mijne...

Mijn doel... iedereen het zoveel mogelijk naar het zin maken, creatieviteit overbrengen en vooral een beetje gezelligheid tijdens de lessen...
Kortom wij verzorgen (bij voorkeur...)creatief amusement...

Tot de volgende (meer luchtiger...) columm, Coen. 

26-9-2017..."Broodje gezond"...Maar dan anders...

"Kokosbroodje"...

Een kokosbroodje, naar grootmoeders recept staat er op het programma voor de laatste les van het jaar.
De dagen korten, de Sint is onderweg en de Kerst staat voor de deur evenals een lange koude (of minder koude...) winter.
We gaan in navolging op het succesprogramma "Heel Holland bakt"... tijdens deze les eveneens zoete broodjes "bakken", naar grootmoeders recept natuurlijk...

Hoofdbestanddeel van onze creatie is kokos en wel in alle variaties, Kokosvezel, kokosbarst en kokossterren.
Een prachtig en goed te verwerken product, met een stoere, ruige look en ook nog eens onbeperkt houdbaar.
Als vulling kozen we niet voor de gebruikelijke groene Oasis, maar voor de grijze-, veel steviger variant.
Met sisaltouw omwikkelen we het geheel, zodat er een stevig brood ontstaat.
We beleggen het broodje met een royale laag doorgekleurde Franse Hydrangia in warme, donkere kleuren, vers, echter met de bedoeling dat ze mooi indrogen.
Tussen deze Hortensia's verwerken we, met het oog op de herfst een handvol Oostenrijkers, beter bekend als de doodgewone Dennenappel.
Bemost Frans Perenhout vlechten we zowel naast, op, onder, als boven het werkstuk, zodat er een fraaie constructie ontstaat, we gebruiken koperdraad om het geheel te verbinden.
Deze constructie is niet uitsluitend decoratief, maar heeft ook als functie het ondersteunen van de toegevoegde verse bloemen.
Deze kersverse bloemen hebben vanzelfsprekend een beperkte houdbaarheid, echter doordat we ze in speciale kokers plaatsen zijn ze eenvoudig telkens te vervangen door nieuwe bloemen naar eigen keus.
Met een vleugje Anijs brengen we het broodje tot slot op smaak, een vleugje poedersuiker (sneeuw...) geeft het geheel een heerlijke winterse look...
Bronskleurige kerstballen krijg je, evenals Kokossterren, na afloop mee naar huis,
zodat je deze later, wanneer je de tijd daar rijp voor vindt in de schikking kunt verwerken. 

Het broodje serveren we op een stoere, hand-made broodplank, waarop we tevens de twee kleinste items van onze verzameling aardewerk presenteren, eveneens opgemaakt in stijl.
De beide items van les één (eventueel naar eigen idee thuis opgemaakt) sluiten prachtig aan bij het geheel. 

Kortom... er wacht je een heerlijke les, boordevol smaakvolle ingrediënten, met een eindresultaat om van te watertanden...

Voor de cursist  met de meest in het oog springende "schort" hebben we een smaakvolle verrassing in petto... we laten ons verrassen!
Vanzelfsprekend houden we je middels foto's op Facebook, van deze ludieke aktie op de hoogte.

We wensen je al vast veel voorpret, tot de volgende column, Coen.

21-11-2016..."Presentatie thema seizoen 2017-2018"...

"Landelijk schikken"...
 
Het thema is definitief, het aardewerk uitgezocht en besteld, de planning is afgerond, zalen besproken en de tekst voor de folder is tot in detail uitgewerkt.
We zijn in grote lijnen klaar voor het nieuwe seizoen en presenteren hierbij dan ook, overigens niet zonder enige trots onze cursusfolder 2017-2018.
In tegenstelling tot de afgelopen twee seizoenen, maken we meer bescheiden bloemwerk, althans qua omvang en formaat, geen kolosale "huiskamer vullende" werkstukken dus.
We gaan bijzondere, artistieke arrangementen samenstellen, compacte werkstukken echter wel met een royale, sjieke uitstraling.   
Puur bloemwerk op ambachtelijk aardewerk, lees de details in onderstaande folder...

"Puur Landelijk"...

Ambachtelijk, rustiek aardewerk, in mooie warme aardetinten, sober doch stijlvol met een pure, landelijke look, vormt de basis van onze cursus.
We hebben beslag weten te leggen op prachtigste items, een super gave serie aardewerk, welke we in één seizoen bij elkaar verzamelen.
Vanzelfsprekend niet voordat we ze stuk voor stuk hebben voorzien van smaakvol bloemwerk, werkstukken met een ambachtelijke look, indrukwekkend en bovenal lang houdbaar.
We verwerken vooral natuurlijke producten, welke we wereldwijd bij elkaar hebben "gesprokkeld", zowel vers als in gedroogde vorm, meestal onbewerkt soms met slechts een spannende toevoeging.
We maken vooral compacte werkstukken, maar juist daardoor hebben ze een sjieke, warme en voorname uitstraling.
We stemmen het bloemwerk tot in detail af op het aardewerk, dat ambachtelijk is samengesteld en voorzien is van een craquelé toplaag, een ongeglazuurde kraag en van binnen in het matzwart is afgewerkt.
De uiteindelijke verzameling aardewerk die we tijdens het seizoen bij elkaar sparen, zal later gegroepeerd ook zonder bloemwerk een eye catcher zijn in elke woonkamer of -keuken.

Ga je mee met ons..? Back to Basic...

Aanvang:                 september/ oktober 2017

Lestijden:                  Ochtend:    08.45-10.45 uur
                                  Avond:        18.45-20.45 uur

Uitleg en demonstratie beginnen resp. om 8.45- en 18.45 uur.

Aantal lessen:           5 (één keer in de twee maanden)

Kosten:                       E 30,00 per les, eindejaarsles E 35,00 all-in (incl. materiaal, excl. consumpties)

Betaling contant per les, voor aanvang van de les.

Opgave:                     Inschrijfformulier of aanmelding via website.

Bijlagen:                       Deelname- / betalingsvoorwaarden, inschrijfformulier.

Infolijn:                          06 13060105

Postadres:                    Coen ten Heggeler "Cunst"
                                      Postbus 140
                                      7600 AC Almelo

Iban:                             NL88RABO0102185158