26-9-2017..."Broodje gezond"...Maar dan anders...

"Kokosbroodje"...

Een kokosbroodje, naar grootmoeders recept staat er op het programma voor de laatste les van het jaar.
De dagen korten, de Sint is onderweg en de Kerst staat voor de deur evenals een lange koude (of minder koude...) winter.
We gaan in navolging op het succesprogramma "Heel Holland bakt"... tijdens deze les eveneens zoete broodjes "bakken", naar grootmoeders recept natuurlijk...

Hoofdbestanddeel van onze creatie is kokos en wel in alle variaties, Kokosvezel, kokosbarst en kokossterren.
Een prachtig en goed te verwerken product, met een stoere, ruige look en ook nog eens onbeperkt houdbaar.
Als vulling kozen we niet voor de gebruikelijke groene Oasis, maar voor de grijze-, veel steviger variant.
Met sisaltouw omwikkelen we het geheel, zodat er een stevig brood ontstaat.
We beleggen het broodje met een royale laag doorgekleurde Franse Hydrangia in warme, donkere kleuren, vers, echter met de bedoeling dat ze mooi indrogen.
Tussen deze Hortensia's verwerken we, met het oog op de herfst een handvol Oostenrijkers, beter bekend als de doodgewone Dennenappel.
Bemost Frans Perenhout vlechten we zowel naast, op, onder, als boven het werkstuk, zodat er een fraaie constructie ontstaat, we gebruiken koperdraad om het geheel te verbinden.
Deze constructie is niet uitsluitend decoratief, maar heeft ook als functie het ondersteunen van de toegevoegde verse bloemen.
Deze kersverse bloemen hebben vanzelfsprekend een beperkte houdbaarheid, echter doordat we ze in speciale kokers plaatsen zijn ze eenvoudig telkens te vervangen door nieuwe bloemen naar eigen keus.
Met een vleugje Anijs brengen we het broodje tot slot op smaak, een vleugje poedersuiker (sneeuw...) geeft het geheel een heerlijke winterse look...
Bronskleurige kerstballen krijg je, evenals Kokossterren, na afloop mee naar huis,
zodat je deze later, wanneer je de tijd daar rijp voor vindt in de schikking kunt verwerken. 

Het broodje serveren we op een stoere, hand-made broodplank, waarop we tevens de twee kleinste items van onze verzameling aardewerk presenteren, eveneens opgemaakt in stijl.
De beide items van les één (eventueel naar eigen idee thuis opgemaakt) sluiten prachtig aan bij het geheel. 

Kortom... er wacht je een heerlijke les, boordevol smaakvolle ingrediënten, met een eindresultaat om van te watertanden...

Voor de cursist  met de meest in het oog springende "schort" hebben we een smaakvolle verrassing in petto... we laten ons verrassen!
Vanzelfsprekend houden we je middels foto's op Facebook, van deze ludieke aktie op de hoogte.

We wensen je al vast veel voorpret, tot de volgende column, Coen.